Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου

Ένας θεσμός με 59 χρόνια ιστορίας

 

Ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” που φέτος ολοκληρώνει τα 101 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας διοργανώνει  τη 59η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου 2019 από την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 έως το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019.

H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Έτσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου, θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου.

Σημαντική παράμετρος στην φετινή 59η Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου είναι ότι η γιορτή συμπίπτει με τα 101 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της οργάνωσης.

Τα 101 χρόνια του Συνεταιρισμού Αγχιάλου, της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ», δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία. Είναι, κυρίως, η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία. Είναι, παράλληλα, μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού.

Ήταν το 1906, 112 χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της  Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινής Πομόριε, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους και συμπλήρωσαν με τη σειρά τους τον μακρύ κατάλογο των προσφύγων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τότε ο μόνος ασφαλής προορισμός ήταν η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα. Αφού έφτασαν ως την πρωτεύουσα, έψαξαν για ένα τόπο που να μοιάζει  μ’ αυτόν που είχαν αφήσει. Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Αγχιαλίτες έφεραν μαζί τους τη γνώση τους, τις συνήθειές τους, αλλά και τις πραγματικές τους ρίζες, τα κλήματά τους. Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, το 1918 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου με την επωνυμία « Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’».

Στη φετινή γιορτή κρασιού που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες από την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 έως το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 και συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως η Κατερίνα Κούκα, η Καίτη Γαρμπή, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Ματθαίος Γιαννούλης και ο Γιώργος Γιαννιάς.

Σημαντική θα είναι όμως και η παρουσία των τοπικών καλλιτεχνών όλες τις ημέρες της έκθεσης που θα ανοίγει τις πύλες της στις 8:00 το βράδυ. Ειδικότερα κάθε βράδυ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεκινούν τοπικά μουσικά σχήματα με καταξιωμένους μουσικούς και καλλιτέχνες όπως: η Μάγδα Ακρίβου (τραγούδι), ο Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), ο Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), η Αναστασία Λύτρα (κρουστά), ο Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο), η Μαρίνα Σαμαρά  – Μπαρούτα (τραγούδι), ο Παναγιώτης Συτζάκης (πλήκτρα), ο Ιωάννης Τζανής (κιθάρα και τραγούδι) και ο Στέφανος Τραγουδάρας (ακορντεόν και μπουζούκι).

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού ανοίγει την Τετάρτη 14  Αυγούστου 2019 με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Κατερίνα Κούκα. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 θα εμφανιστεί ο γνωστός τραγουδιστής Ζαφείρης Μελάς και ο Ματθαίος Γιαννούλης με το επιτελείο του. Μία μουσικοχορευτική βραδιά με πολύ κέφι και χορό. Τιμή εισόδου 7 ευρώ.

Τη Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019 θα τραγουδήσει αγαπημένες επιτυχίες η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή. Μαζί της ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης. Τιμή εισόδου 6 ευρώ.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019  θα εμφανιστεί ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιώργος Γιαννιάς. Μαζί του θα εμφανιστούν η Έλενα Δομάζου και η Τραϊνα. Τιμή εισόδου 6 ευρώ.

Στην Γιορτή Κρασιού θα προσφέρεται δωρεάν το φημισμένο κρασί του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, ενώ κάθε βράδυ οι πόρτες θα ανοίγουν στις 8:00 μ.μ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μουσικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8:00 το βράδυ και στις 9:00 το βράδυ αρχίζουν οι συναυλίες με τους παραπάνω γνωστούς καλλιτέχνες.

Ο Δήμος Βόλου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» σας περιμένουν και φέτος για πολύ διασκέδαση και γλέντι τιμώντας την συνεταιριστική ιστορία μιας περιοχής που κλείνει ένα αιώνα.

 

Για πρώτη φορά φέτος εκεί θα συμμετέχει και η VINEGREK Kamarakis!!!

Όσοι επισκεφθούν το ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό φορτηγό μας (vinegrek VAN), θα έχουν την δυνατότητα να τους γίνει παρουσίαση όλων των αμπελουργικών μας προϊόντων.

Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να δούν τα προϊόντα μας από κοντά, θα υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό(εικόνες+βίντεο) και θα τους αναλύσουμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στην διάθεση σας,

Επικοινωνήστε μαζί μας στο:
2381083194

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK Kamarakis  visit vinegrek.gr VINEGREK Kamarakis

LIKE us on FACEBOOK